ДАНИ ПИРОТСКОГ ЋИЛИМА НА ПОМОЛУ? НА КРИЛИМА МАРКА И КАТАРИНЕ ПИРОТСКИ ЋИЛИМ ДО АМЕРИКЕ И АУСТРАЛИЈЕ!

8

Почнимо од тога чиме се бавите?

Пре свега, хвала на позиву на интервју. Ово је први пут да нам се неко путем Инстаграма, обратио тим поводом.  Да пређемо на ствар: страницу @pirotski_cilim_official – подједнако водимо нас двоје, као једна душа и један ум: Марко Јоцић и моја вереница, са којом делим ову страст ка ћилимима, Катарина Исаиловић. По струци дипломирани економиста и етнолог, душом и срцем тежимо да сачувамо овај наш бренд од заборава, у времену брзе конзумације свега и као брана таласу површности која нас окружује у тзв. „савременом и напредном свету“.


Бавимо се наставком породичне традиције, где сакупљамо и баштинимо пиротске ћилиме. Наша колекција броји преко 100 оригиналних примерака ћилима, који нису на продају! Уједно, продајемо вишкове из колекције тј дупликате – а са циљем набавке оних шара и изведби које нам недостају у богатој збирци, која се може мерити са музејским арсеналом и сталним поставкама.

Сем тога, стални смо посетиоци и излагачи на сајмовима антиквитета у земљи и иностранству, активно сарађујемо са свим еминентним музејима и код нас и у региону. Морам споменути да сам уједно и аутор песме о пиротском ћилиму, која је објављена у каталогу ћилимарксе задруге „Дамско срце“ где смо, сем ауторства над песмом, уступили и део наше колекције на сликање – како би каталог био направљен. Издвајамо и сарадњу са  нашим локалним музејем „Понишавље“ и овом приликом поздрављамо све наше колеге: актуелног кустоса Александра Репеџића, Ненада Јовановића, даму Милу Панајотовић, али и бившег кустоса Сашку Велкову са којом нас веже дивна и дуга сарадња. Наравно, не смемо да заборавимо и све пријатеље из Етнографског музеја, са којима смо непрегледно размењивали мишљења и литературу.

Све у свему наш посао везан је за промоцију бренда пиротског ћилима, код нашег народа али и у светским оквирима. Велики сан је да пиротски ћилим буде званично заштићен и признат као део УНЕСЦО-ве културне баштине јер ово наше благо то и заслужује!!!!

Зашто баш пиротски ћилими?

То је дуга и занимљива прича, потрудићемо се да будемо концизни.  Одабир бављења пиротским ћилимима није дошао случајно. Укупно седам генерација породице Јоцић бави се сакупљањем пиротских ћилима. Две баке су биле ткаље (ћилимарке) које су својим умећем храниле породицу у нека стара, спорија – једнако тешка, али срећнија времена. Оба разбоја, тупица, чешаљ, вретена и сав материјал се у кући чувају као извесна врста реликвије и талисман дома.

Као потомак ткаља, од малена сам задојен љубављу ка тој игри магичних нити и симболима које пиротски ћилим у себи носи.  Сама чињеница о техници израде на клечаном разбоју фасцинира. Тај ручни рад је нешто што се слободно може назвати уметношћу. Без лица и наличја, идентичан са обе стране, пиротски ћилим је једнинствен у свету. Рунска вуна са Старе планине, густо ткање, постојање 115 шара од којих свака носи своју симболику и причу је нешто што оставља без даха.

Ћилим испуни простор, оплемени га и да му такву енергију – јер по предању ћилим и није могла да тка особа ако нема чисте и добре мисли. То чудо, које настаје након пуна два месеца клечаног ручног рада, за само један ћилим – је  право ремек-дело, на које као нација можемо и морамо бити поносни!!! Апсолутно је у рангу Анадолијских, Персијских Казак и Кинеских свилених тепиха. Историја ћилимарства дуга пет векова. Морамо чувати и волети своје јер традиција је неодвојиви део идентитета народа којем припадамо, а народ без порекла нестаје и гаси се и зато вратимо се коренима јер као што моја песма каже: „Дојадиће свету целом, тих машинских крпа дело…. Покуцаће на дворовве, ћилимарку да потраже“

Где сте најдаље продали ћилим?

Наше дупликате ћилима и нове примерке продајемо највише у земљи, али смо имали пуно купаца из свих крајева света. Од Америке до Аустралије. Пуно је ту наших људи који деценијама живе у инострансту, али има и много странаца који знају за пиротски ћилим и то често много више од наших грађана, што је признаћете мало и наша срамора као народа. Пиротски ћилим има свој статус у свету и познат је и под именом „Sarkoy“ или Шаркој – како се некада Пирот звао у турско доба, а што у преводу значи шарени град (или град ћилима како су га турци још звали). Занимљив је податак да су ткаље из Пирота не тако давно биле позиване и ткале ћилиме у излозима робних кућа од Лондона до Њујорка, о чему сведоче архивске фотографије које такође сакупљамо. То је било у време када се држава бринула о култорном наслеђу, у данашње време тога нема и препуштено је забораву, а глас о ћилиму опстаје само захваљујући ентузијазму и личном залагању страствеих појединаца из бранше.

Колико сте досада ћилима продали?

Као што смо раније рекли, поред 100 величанствених ћилима из колекције, које не продајемо, бавимо се продајом дупликата и нових примерака. Тачан број не бих могао да Вам кажем јер се прецизна евиденција није бавила све време и током смена 7 генерација моје породице. Свакако реч је о великом броју ћилима који су украсили домове породица и удахнуле им нову енергију и живот. Уз сваки ћилим је купац добио и сертификат, као потврду аутентичности и то под пуном кривичном и материјалном одговорношћу. Уз то се добија и кратак опис шаре, симболике и  објашњење архетипских мотива са стручног становишта етнологије. Оно што је најважније на тај начин се људи враћају коренима и уче о свом наслеђу и шире глас даље пријатељима, комшијам и родбини – па тако расте промоција и снага бренда.

Да ли вам се корисници јављају са утисцима?

Утисци купаца јесу оно што нас инспирише на даљи рад!!! Толико топлих речи и задовољство оних који купе – нам испуне срце и дају такав подстрек да се то речима не може објаснити. На страници имамо посебну секцију утисци купаца која је јавна и где нижемо слике и поруке од купаца, уз чување њихове приватности, наравно….. Сем тога на профилу имамо доста туторијала везаних за одржавање ћилима, њихову вредност, историјат, секцију о грнчарству, Старој планини итд…

Пре неколико месеца смо разговарали о томе да желите да покренете Дане Пиротског ћилима. Да ли је та идеја још увек у планирању? Да ли сте у међувремену контактирали надлежне?

Ооооо да – то је тема о којој можемо писати и говорити без престанка данима и ноћима…  То је нешто на чему радимо већ више година и то на жалост иде тешко и споро, али ми нећемо одустати и то се мора остварити кад-тад!!! Јер то је изнад свих нас, питање за будућност и генерације које следе. Ми то морамо одрадити за децу наше деце. Данас је ситуација таква да се праве вредности не цене, али једном ће доћи час да се положе рачуни и мериће само оно што смо оставили иза нас и наша дела – па се тиме водимо. Не желимо да посустанемо, не желимо да одемо из земље. Гледају нас као фанатике у добу када свако жели да се угради у све. Па ваљда нешто можемо да урадимо и за вечност. Надлежни органи и институције су ригидни, издвајања за културу су смешна, па често и то буде кочница добрим пројектима. Генерално, тешко је али видимо неке помаке и свест се плако мења, мало по мало и нада је вечна и знамо да се труд мора исплатити. Имам подршку људи из музеја, још да се и политичари дозову памети и мало забораве на лични интерес и верујемо да ће се то остварити на радост свих, па ће и ти политичари моћи да се похвале да су урадили нешто за народ који је добар и који не тражи пуно. „Будимо људи иако смо Срби“!!! Да не пишем даље, како ово не би постало сувише лично…..

О чему би се ту радило? Да ли би то изгледало као Сајам пиротске пеглане кобасице или другачије?

Не, то било нешто сасвих другачије тј на једном вишем нивоу – да кажем светском нивоу. Иако наравно ценимо све наше манифестације. Ово је ипак замишљено мало другачије:
Затворим очи… И јавља се слика Момчилове тврђаве тј Кале трврђаве која је поплочана пиротским ћилимима у току трајања манифестације под називом „Дани пиротског ћилима“. На бедему су постављене и вијоре се посебно израђене заставе и барјаци са пиротским мотивима са ћилима: корњача, гугутка, кандила, совељка, бомбица итд…. Даље на бочном зиду тврђаве је постављено платно и видео пројектор где се у ноћним часовима пуштају докумнтарни филови о брендовима које је Пиротски крај подарио: ћилими, грнчарија, пеглана кобасица, качкаваљ итд….

Уз то у дворишту тврђаве су тезгице и штандови уметника и свих оних који раде ручни рад. Културно уметничка друштва су такође ту и у ношњама изводе игре из свих делова земље. Музика етно групе Траг и слични извођачи употпуњавају целу слику…. Циљ је и да се доведу енолози, стучни људи и љубитељи, из земље и региона, али и из света па да говоре о пиротском ћилиму, његовој вредности, историји, специфичности израде и симболици. Посебно место би имали кустоси из нашег локалног музеја Понишавље, Етнографског музеја, али и комшије из Бугарске тј са друге стране Старе планине где се ради идентичан ћилим под називом Чипровски.  Да уместо говора политичара микрофон дамо старим ткаљама које су и даље међу нама, да нам причају о тим старим временима и о томе шта ћилим представља за жену која га ствара срцем и душом и упреда своју вољу, снове и умеће….

Вољни смо да дамо све наше конкакте и уступимо део колекције за поплочавање и украшавање тврђаве, за време трајања манифестације. Не тражимо никакву накнаду за то – већ само да град плати осигурање експоната и да обезбеди 24 часовно обезбеђење (због саме вредности), а нека град наплаћује сам улазнице по симболичној цени од 50-80 динара и нека то иде за развој старих заната уз строгу контролу трошења од стране струке тј одбора који неће примати плату већ ће само контролисати трошење пара, тако да новац не залута негде на том путу до креативаца који негују стари занат или ручни рад…. Долазили би гости из целе земље, реклама би се правила у региону, и град Пирот би добио манифестацију светских размера и сем Егзита, Гуче, Филмских сусрета и Џез фестифала – наша земља би добила ново обележје које служи као понос, а уједно зарађује новац и чува традицију и старе занате који изумиру. Ето то је наш сан!!!! Хвала Вам што сте на интервјуисали и саслушали. Свако добро и срдачан поздрав.

Пиротски ћилим – Игра магичних нити  
Ту на југу, у Пироту Шарен граду,
у Шаркоју, чудесно се дело збива,
ћилимарка ћилим „ везе“ ,
своју душу сву уткива. . .
Пред њом разбој за клечање,
танка пређа се прелива,
ћилимарка сву лепоту
своме чеду сад дарива!
Јединство што спаја нити,
упредају руке вредне,
па кроз муку и лепоту
ћилим се ко бајка ствара.
Јагодице на прстима,
попуцале од умора. . .
Сан је њена жеља пуста,
али ћилим њена душа.
Тај је ћилим право чудо
што га чине четири дела:
„ Плоча, поље, два ћенара,
ту се крије душа њена“ !
Од батала до шестака
и шустикла и зидњака
и драпера и столњака,
песма нити ту се преде.
Кроз ђулове и бомбице,
преко венца и совељке;
У Пироту, са разбоја,
ћилим ниче из колевке. . .
Он је лаган као перо,
природне га боје красе.
Он је дика нашег краја,
широм земље за њег’  зна се!
Дојадиће свету целом,
свих машинских крпа дело,
закуцаће на дворове
ћилимарку  да потраже.
  Ту лепоту, не опева,
баш ни једно мудро перо. . .
Цене нема та дивота,
јер ћилим је ремек дело!

Марко Јоцић

За сам крај вам хвала што шаре пиротског ћилима красе све више домова и надам се да ће ваша идеја уродити плодом. За све заинтересоване, можете погледати и купити ћилиме на инстаграм страници: @pirotski_cilim_official

Никола Благојевић
Фото: @pirotski_cilim_official

 

 

Podeli ovu vest

8 komentara

 1. My partner and I stumbled over here from a different page and thought I might check things out.

  I like what I see so now i am following you.
  Look forward to finding out about your web page yet again.

 2. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of exclusive content I’ve either
  created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any techniques to help reduce content from being stolen?
  I’d definitely appreciate it.

 3. This is very fascinating, You’re a very professional
  blogger. I’ve joined your feed and stay up for in the hunt for extra of your fantastic post.
  Additionally, I’ve shared your web site in my social networks

 4. Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Pirot bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.