Medijacija kroz istoriju

0

Nastanak prvih oblika medijacije datira još iz vremena Stare Grčke.
Medijator se spominje kao “proxenetas”, gde su starešine sela pokušavale da posreduju između lokalnog stanovništva, a povodom njihovih čestih problema i sukoba, naravno na lokalnom nivou.

Stari Rimljani su je takođe poznavali, te su je uvrstili u svoje kodifikovano rimsko pravo, i to u Justijanovu Digestu (530-533p.n.e.). Kod Starih Rimljana medijatore smo mogli nalaziti u spisima, odosno zvali su ih različitim imenima: internuncius, medium, conciliator, interpres i konačno medijator.

Smatra se da je moderna medijacija nastala u državama Commomweath-a početkom 1900.godine sa sedištem u Australiji, a cilj je bio rešavanje sporova kroz posredovanje između članica Commomweath-a, koje obavljaju trgovinsku delatnost, te se može reći da su prvi moderni sporovi koji su bili rešavani pomoću medjacije bili trgoviski.

Kao jedan od najvećih uspeha medijacije u istoriji je zabeležen u SAD krajem 19.veka. Nezadovoljstvo sprovođenjem pravde imao je najveći uticaj na industrijsku radničku klasu.
Postepeno je zakonski ostvareno pravo na sindikalno i kolektivno pregovaranje, sudovi se više nisu mešali, a posredovanje je postalo mehanizam za sprečavanje nesuglasica u kolektivom pregovaranju i održavanje mira izmežu kupatila i rada.
Na taj način je izbegnut najveći industrijski štrajk, a opet oni koji se nisu mogli izbeći okončani su posredovanjem.

Na teritoriji Kraljevine Jugoslavije bili su zabeleženi tragovi vansudskih institucija za područja sudova u Hrvatskoj, Slavoniji, Vojvodini, zatim opštinski sudovi za medijaciju u Dalmaciji i Sloveniji, kao i sreski sudovi za Srbiji.
Poznate su bile i Komisije za mirno rešavanje sporova, specijalne komisije za stambena pitanja i komisije za naknadu štete.
Nakon Drugog svetskog rata, na teritoriji SFRJ medijacija funkcioniše preko mirovnih saveta, koji su bili uspešno sredstvo za prevazilaženje problema i poteškoća.

Sada je medijacija oblik profesionalne usluge, a medijatori su stručno osposobljeni za njeno sprovođenje.

Izvor: ncpurs.medijacija
Foto: Skrin šot

Podeli ovu vest

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Pirot bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.